Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Μετ' εμποδίων και επεισοδίων η τοποθέτηση Μαρίνου στον ΕΦΚΑ

Σε αναβολή της τοποθέτησης του νέου επικεφαλής του ΕΦΚΑ Στάθη Μαρίνου έως αύριο το μεσημέρι αναγκάστηκε να προχωρήσουν οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ λόγω της μη επίτευξης της αναγκαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Αιτία υπήρξαν οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Απασχόλησης της ΝΔ Γιάννη Βρούτση ο οποίος έθεσε θέμα ηθικής τάξης τονίζοντας ότι επί θητείας του του κ. Μαρίνου στην ΗΔΙΚΑ (διετέλεσε τεχνικός σύμβουλος του επικεφαλής) ο συνεταίρος του έπαιρνε δουλειές από το δημόσιο  οργανισμό με απευθείας ανάθεση.

Βάσει των καταγγελιών Βρούτση ο  Γεώργιος Καρκαλής πήρε μόλις προχθές δουλειά με απευθείας ανάθεση από την ΗΔΙΚΑ ύψους 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον βουλευτή προκύπτει ότι το περασμένο έτος ο κ. Καρκαλής είχε συνάψει και άλλες συμβάσεις με την ΗΔΙΚΑ.
Ο ίδιος ο Στάθης Μαρίνος παραδέχθηκε ότι μεταβίβασε χθες στον κ. Καρκαλή το σύνολο των μετοχών της εταιρίας του.
Αναφορικά με τις αποκαλύψεις αντέτεινε ότι ο κ. Καρκαλής έχει εξαιρετικό όνομα ως επαγγελματίας, ότι τις δουλειές δεν του τις έδινε ο ίδιος και ότι τις δουλειές δεν τις έπαιρνε ως εταιρεία αλλά ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη του κ. Τραγάκη πως ο κ. Μαρίνος πέρασε και από τη Βουλή και δεν άφησε καθόλου καλό όνομα. "Περάσατε από τη Βουλή ως τεχνικός σύμβουλος του γραμματέα της Βουλής επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Δεν αφήσατε  καθόλου καλό όνομα. Σύρατε υπαλλήλους της Βουλής στα δικαστήρια και αθωώθηκαν όλοι" είπε ο κ. Τραγάκης.
Κατόπιν τούτων ο Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την άποψη ότι έχει προκύψει μείζον ηθικό ζήτημα και απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Μαρίνο είπε ότι άλλος στη θέση του δεν θα αποδεχόταν τον διορισμό μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν.
Οι αποκαλύψεις του κ. Βρούτση προκάλεσαν προβληματισμό και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μάκης Μπαλαούρας) που ψήφισαν «ναι» αλλά με «ερωτηματικό», ενώ από την ψηφοφορία απουσίασε η Εύη Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ) αν και ήταν νωρίτερα στην αίθουσα.
Αποτέλεσμα έτσι ήταν να υπάρξει ισοψηφία κατά την ψηφοφορία.  
Ο πρόεδρος της επιτροπής ΔΕΚΟ Νίκος Βούτσης σε έκδηλη προφανώς αμηχανία έφτασε στο σημείο να ζητήσει να βρεθεί τηλεφωνικά η βουλευτής προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ωστόσο η κυρία Καρακώστα δεν εντοπίστηκε και τελικά ο Προέδρος της Βουλής πήρε την σπάνια αυτή απόφαση για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα να αναβάλει για αύριο την ψηφοφορία.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσαν και οι αιχμές του Νίκου Φίλη κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του παριστάμενου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με την απονομή των συντάξεων.
«Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα επιταχύνει την απονομή των συντάξεων» υπενθύμισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε «δυστυχώς παρατηρείται βραδύτητα η οποία παράγει σκληρό κοινωνικό πρόβλημα σε βάρος δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων οι οποίοι είτε λαμβάνουν έναντι είτε δεν λαμβάνουν τη σύνταξη και το εφάπαξ. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και θα ήθελα να υπάρξει ρητή κυβερνητική δέσμευση  ότι θα ανατρέψουμε αυτές τις καθυστερήσεις».
Ο κ. Πετρόπουλος απέφυγε να απαντήσει ενώ λίγο αργότερα δήλωσε ότι στόχος είναι να αποτραπεί νέα μείωση των συντάξεων παρά την υπόμνηση του Κωστή Χατζηδάκη ότι νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προβλέπει μείωση των συντάξεων από 1/01/2019.  
 thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: