Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Μαζεύει την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ;

Το πρώτο βήμα για τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εγκαινίασε την Πέμπτη ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι προς τέρψην των Γερμανών που πιέζουν για την κατάργησή της, τασσόμενος παράλληλα κατά της προστατευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ και τον οικονομικό πόλεμο που ανακοίνωσε.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, λίγη ώρα πριν την συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι, προκάλεσε αίσθηση, καθώς από την ανακοίνωση απουσίαζε η υπόσχεση πως η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό αγορών τίτλων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Μάλιστα, υπογραμμίστηκε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη και δεν αντανακλά κάποια αλλαγή στις προσδοκίες της ΕΚΤ.
 
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 2,55 τρισ. ευρώ μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού (ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως), αφήνοντας όμως εκτός την αναφορά στο ενδεχόμενο να αυξήσει τις αγορές ομολόγων. Παράλληλα, διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
 
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΚΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή της πως «Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος APP».
 
Λίγο αργότερα, ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την πιθανότητα να τερματιστεί το πρόγραμμα στο τέλος του έτους, αποδίδοντας την αλλαγή στη φρασεολογία στην βελτίωση της οικονομίας.
 
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέδωσε την αλλαγή της φρασεολογίας στη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομίας. Πράγματι, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 2,4% από 2,3%. Ωστόσο διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το 2019 στο 1,9% και το 2020 στο 1,7%.
 
Παράλληλα, στο μέτωπο του πληθωρισμού οι προβλέψεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με εκείνες του Μαρτίου με εξαίρεση το 2019 που προβλέπεται ο ρυθμός του να διαμορφωθεί στο 1,4% έναντι 1,5%. Για φέτος η πρόβλεψη για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος χρησιμοποιείται για την μέτρηση του πληθωρισμού, είναι 1,4% και 1,7% για το 2010. Σε κάθε περίπτωση «η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη κερδίσει την μάχη για τον πληθωρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τράπεζας.
 

Σηκώνει το γάντι του Τραμπ
 
«Aν επιβάλλεις δασμούς στους φίλους τότε τι πρέπει να επιφυλάσσεις για τους εχθρούς;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στα προϊόντα χάλυβα.
 
Τέτοιες μονομερείς ενέργειες είναι επικίνδυνες δήλωσε ο Μ. Ντράγκι στο πλαίσιο της τακτικής συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως οι εμπορικές διαμάχες μπορούν να επιλύονται στο πλαίσιο πολυμερών σχηματισμών.
 
«Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη συναλλαγματική ισοτιμία; Στο παρελθόν, όταν γινόταν συζήτηση για δασμούς, το δολάριο ενισχυόταν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη. Αυτός θα είναι αρνητικός τόσο στον πληθωρισμό όσο και στο outlook» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας πως ο άμεσος αντίκτυπος από μια επιβολή δασμών δεν αναμένεται πολύ μεγάλος.
 
Στο πλευρό του Λετονού κεντρικού τραπεζίτη
 
Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Λετονία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε γνωστό ότι έχει στείλει επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για το τι έχει συμβεί.
 
Όπως ανέφερε τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν αρμοδιότητα για το ξέπλυμα του χρήματος, ζήτησε μάλιστα καλύτερο συντονισμό των Αρχών της Λετονίας που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος.
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: