Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Καλά τα καουμπουλίκια, αλλά οι μαγκιές θέλουν και γρόσια!

Βουτιά σε ιστορικό ναδίρ για την τουρκική λίρα - στα ύψη τα CDS
H επίμονη κόντρα του Ταγίπ Ερντογάν με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και η πρόσφατη υποβάθμιση του αξιόχρεου της γειτονικής χώρας έχουν θέσει σε κλοιό πιέσεων το τουρκικό νόμισμα. 
Με τους επενδυτές να φοβούνται ότι η κεντρική τράπεζα θα υπαναχωρήσει, εν μέσω έντονων πιέσεων και παρά τον υψηλότατο πληθωρισμό, από την αυστηρή νομισματική πολιτική, η λίρα βυθίστηκε σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ. Υποχώρησε έως και το ναδίρ των 4,84 λιρών ανά ευρώ.

Παράλληλα διολίσθησε έως και τις 3,9439 λίρες ανά δολάριο, στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τον Δεκέμβριο και πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 3,98, που είχε καταγραφεί τον περασμένο Νοέμβριο. 
Δεν αποκλείεται οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα να ενταθούν το προσεχές διάστημα, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να διαδραματίζουν και αυτές το ρόλο τους. Το «ναδίρ» στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αντίκτυπο και στην οικονομία, προειδοποιούν οι ειδικοί. 
Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις αποτυπώνονται στα λεγόμενα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), τα οποία μετρούν το κόστος ασφάλισης έναντι της έκθεσης σε τουρκικό χρέος. Σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit το πενταετές CDS κινείται σήμερα στις 178 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. 
naftemporiki.gr 




Δεν υπάρχουν σχόλια: