Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Όλες οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης

Η καταγραφή των ηλεκτρονικών δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο και η ανάλυση των στοιχείων των φιλοξενούμενων είναι οι δύο σημαντικές αλλαγές της νέας φορολογικής δήλωσης

Δύο πεδία που χρειάζονται προσοχή περιλαμβάνει το ανανεωμένο έντυπο για την δήλωση φορολογίας εισοδήματος ( Ε1) που υποβάλλουν κάθε χρόνο υποχρεωτικά μισθωτοί συνταξιούχοι αγρότες και όσοι ασκούν κάποιους είδους επιχειρηματική δραστηριότητα ( ελεύθεροι επαγγελματίες μπλοκάκια ).
Το νέο έντυπο που θα κληθούν να συμπληρώσουν από τον Απρίλιο έχει δύο συν μια βασικές αλλαγές σε δύο πεδία.
Το πρώτο πεδίο αφορά τις - ηλεκτρονικές - δαπάνες που έγιναν κατά το φορολογικό έτος και με βάση τις οποίες χτίζεται η έκπτωση φόρου από 1900 έως 2100 ευρώ για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες . Η καταγραφή εξασφαλίζεται με την ενεργοποίηση του κωδικού 050 δίπλα από τον κωδικό 049 που αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες του υπόχρεου όπου καταγράφονται μόνο όσες γίνονται με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονική τραπεζική ( e-banking ) Τις επόμενες ημέρες οι εμπορικές τράπεζες θα στείλουν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών ανά ΑΦΜ και άρα ο κωδικός θα είναι προσυμπληρωμένος .
Σκόπιμα όμως ο κωδικός δεν θα είναι «κλειδωμένος» αφού τα ποσά που εμφανίζονται μπορεί να μην αντιστοιχούν στην πραγματικότητα . Τούτο διότι ακόμη υπάρχουν προβλήματα με εμπορικές επιχειρήσεις που δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό . Οι δαπάνες που γίνονται σε αυτά τα καταστήματα δεν καταγράφονται σε αυτά τα καταστήματα δεν μπορούν να πιστοποιηθούν ως καταναλωτικές και άρα δεν θα καταγραφούν από τις τράπεζες στα ποσά που θα σταλούν στην ΑΑΔΕ.
Επίσης δεν έχουν λυθεί απολύτως τα προβλήματα καταγραφής δαπανών για αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών με ευθείας ηλεκτρονική χρέωση του λογαριασμού (e- banking) και άρα κάποιες δαπάνες δεν καταγράφονται ως καταναλωτικές .
Για όλους αυτούς του λόγους ο φορολογούμενος θα μπορεί να παρεκβαίνει στο ποσό των δαπανών του και να το προσαρμόζει με βάσει τα μηνιαία ενημερωτικά δελτία που στέλνουν οι εμπορικές τράπεζες.
Τούτο με δεδομένο ότι αν το ποσό που αναγράφεται αυτόματα υπολείπεται του ελάχιστο ορίου για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου κινδυνεύει με πρόσθετο φόρο.
Ως γνωστό για την κατοχύρωση του αφορολόγητου το ελάχιστο ποσοστό ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα κλιμακώνεται ως εξής
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
Οι δαπάνες υγείας
Ένα δεύτερο υποπεδίο που αφαιρείται από το Ε1 είναι η διακριτή αναγραφή των ιατρικών δαπανών είναι οι κωδικοί 051 -052 . Μέχρι και πέρσι οι κωδικοί αυτοί είχαν νόημα αφού οι δαπάνες αυτές τα έφεραν έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερέβαιναν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Φέτος με την κατάργηση της έκπτωσης δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης τους . Ωστόσο αν έχουν γίνει τέτοιες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα αυτά θα καταγραφούν στις γενικές καταναλωτικές δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου .
Οι κωδικοί για τους φιλοξενούμενους
Πρόσθετο πεδίο στο νέο Ε1 είναι οι κωδικοί 007 και 008 που αφορούν τους φιλοξενούμενους του νοικοκυριού . Η προσθήκη αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά τα παρατράγουδα που υπήρξαν με την διανομή του κοινωνικού μερίσματος κατά την οποία εντοπίστηκαν πολλοί φιλοξενούμενοι μαϊμούδες άπορων ή άνεργων οι οποίοι προστέθηκαν για να αυξηθούν τα μέλη και να μειωθεί το συνολικό εισόδημα με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερου μερίσματος . Σε άλλες περιπτώσεις οι μαϊμου φιλοξενούμενοι χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης ή ακόμη και φόρους ενοικίου σε περίπτωση που ιδιοκτήτες ακινήτων μη υποβάλλοντας μισθωτήρια όπως όφειλαν δήλωναν ενοικιαστές ως φιλοξενούμενους.
Με το νέο Ε1 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητεί από τους φορολογουμένους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδελφοί και αδελφές, με αναπηρία 67% και άνω). Με τον τρόπο αυτό, η εφορία επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας.

Τάσος Δασόπουλος
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: