Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ;

Το συκώτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. 28γρ συκώτι μοσχαριού περιέχει 6,2γρ πρωτεΐνης. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της ημερήσιας αξίας. Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση και την οικοδόμηση των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των μαλλιών και των νυχιών, ενώ παράλληλα είναι ένα σημαντικό συστατικό των ενζύμων και ορμονών.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι το συκώτι έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, 28γρ μοσχαρίσιου συκωτιού περιέχουν μόλις 2,4γρ λίπους, ή 3% της καθημερινής αξίας, και 49 θερμίδες. Το συκώτι κοτόπουλου περιέχει λιγότερες θερμίδες και λίπος από ότι το βοδινό και μοσχαρίσιο συκώτι, έχει όμως λιγότερη πρωτεΐνη.


Το συκώτι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμινών. Αναφέρεται ότι 28γρ μοσχαρίσιου συκωτιού προσφέρουν πάνω από 100% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στα μάτια, στα μαλλιά και στην υγεία του δέρματος. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος και ριβοφλαβίνης. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό στην πέψη και στην υγεία των κόκκινων κυττάρων του αίματος και το σώμα χρησιμοποιεί τη ριβοφλαβίνη για την παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα.
Ειδικά το μοσχαρίσιο συκώτι, είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, παρέχοντας 11mg ανά μία μερίδα 85γρ, ή 61% της ημερήσιας αξίας του σιδήρου.
Το βοδινό συκώτι περιέχει λιγότερο σίδηρο, περίπου 5,2mg ανά μερίδα. 28γρ μοσχαρίσιου συκωτιού προσφέρουν πάνω από 100% της ημερήσιας αξίας του χαλκού και περίπου 25% της ημερήσιας αξίας σε σελήνιο και ψευδάργυρο. Όπως η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ, ο χαλκός είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργία των ερυθρών κυττάρων του αίματος και βοηθά με το μεταβολισμό του σιδήρου. Το σελήνιο, που θεωρείται αντιοξειδωτικό, εμπλέκεται σε έναν αριθμό ενζύμων και είναι σημαντικό για την ανδρική γονιμότητα. Οι ενισχύσεις ψευδάργυρου επουλώνουν τις πληγές και υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Μπορούμε να το μαρινάρουμε σε ξύδι και πιπέρι, ή γάλα. Μετά το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το σοτάρουμε για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά σε δυνατή φωτιά.
www.itrofi.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: