Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Μουσουλμανικά μηνύματα... από Ερντογάν μέσα στην Αγιά Σοφιά

Λίγες μέρες πριν από την μεγαλύτερη γιορτή του Xριστιανισμού για τους Ορθόδοξους και ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής για τους Καθολικούς, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε ξανά, χαιρετώντας μουσουλμανικά μέσα στην Αγία Σοφία.
Ο Ερντογάν βρέθηκε στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, με αφορμή τα εγκαίνια της "Μπιενάλ Γεντίτεπε".

Κατά την είσοδό του χαιρέτησε με τα τέσσερα δάχτυλα, "ραμπία", τον χαιρετισμό δηλαδή των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου που πλέον έχει υιοθετήσει.
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εμείς ήρθαμε εδώ με δυσκολία. Στις αρχές του 19ου αιώνα είχαμε ένα έδαφος 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Λέγοντας πολύχρονη τέχνη, πολιτισμό και ιστορία από μια στενή και στείρα άποψη, η Τουρκία είναι αιχμάλωτη μιας συγκεκριμένης περιόδου και ενός μοντέλου. Δυστυχώς όμως αυτοί που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας».

«Είμαι συγκινημένος. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος. Πόσο μάλλον μετά από τόσους αιώνες να μιλάς κάτω από αυτή την μεγαλοπρεπή ευλογημένη στέγη, είναι πολύ δύσκολο νομίζω», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει όλοι να προσεύχονται “στη μνήμη πρώτα του πολιορκητή σουλτάνου μας, Μωάμεθ, που μας άφησε ως κληρονομιά αυτό το μνημείο και στη μνήμη όλων!», φράση στο άκουσμα της οποίας οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν τις παλάμες τους, όπως στην μουσουλμανική προσευχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη λέγοντας ότι «κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας, περισσότερο από τη Δύση, εκείνοι που έχουν τη δυτική νοοτροπία», λέγοντας «ένα μέρος των τζαμιών - ακριβώς όπως και αυτό εδώ - μετατράπηκαν σε μουσεία και δυστυχώς ένα άλλο μέρος σε αχυρώνες. Μόνο εντός των τειχών, δυστυχώς κατά την περίοδο της μονοκομματικής εξουσίας, καταστράφηκαν κάπου 300 τζαμιά».
«Ο Αλλάχ να μας ευλογεί! Εις το όνομα του θεού του Ισλάμ!» κατέληξε στην ομιλία του, σχηματίζοντας την "ραμπία"!
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: