Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

H άλλη πλευρά του Ίντερνετ…

Όλο και περισσότεροι οι εκβιασμοί στο «Σκοτεινό Διαδίκτυο»

«Αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω, σύντομα θα έχεις μπελάδες. Θα σε εκθέσω στους φίλους σου και στην οικογένειά σου». Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με τέτοιες διαδικτυακές απειλές.

 Οι σύγχρονοι εκβιασμοί  πραγματοποιούνται πλέον εξ αποστάσεως – και μάλιστα με σκληρότητα –, αλλά έχουν τη δύναμη να βάλουν τον λαιμό των θυμάτων τους σε… θηλιά. Οι δράστες είναι κρυμμένοι σε ένα δίκτυο ηλεκτρονικής κρυπτογράφησης, ενώ τα θύματα υποφέρουν σιωπηλά. 

Αληθινές ιστορίες
Στον σύγχρονο κόσμο υπάρχουν νέοι τρόποι για να γίνεται κάποιος σκληρός, και πολλοί από αυτούς είναι κρυμμένοι για τα καλά πίσω από οθόνη υπολογιστή.

Το 2013, μια 15χρονη κοπέλα ανήρτησε στην ιστοσελίδα «Gumtree» μια αγγελία, στην οποία έγραφε ότι αναζητούσε να αγοράσει έναν σκύλο για κατοικίδιο. Ένα από τα e-mail που έλαβε ήταν διαφορετικό από τα άλλα. Μια υποτιθέμενη έφηβη καλλιτέχνιδα, η «Λιζ», της υποσχέθηκε ότι θα της αγοράσει όποιο σκυλί ήθελε. Άρχισαν να μιλάνε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το κορίτσι εκμυστηρεύτηκε στη Λιζ ότι ζούσε με θετούς γονείς, ότι της έκαναν μπούλινγκ άλλα κορίτσια και ότι ο αδερφός της είχε κάποια μορφή αναπηρίας. Τότε, η Λιζ της υποσχέθηκε ότι θα αγοράσει έναν σκύλο που κόστιζε 273 δολάρια, αρκεί η 15χρονη να της έστελνε μια τόπλες σέλφι, η οποία θα την ενέπνεε για το επόμενο έργο της και την οποία δεν επρόκειτο να δει κανένας άλλος εκτός από εκείνη.
 Το κορίτσι έστειλε τη φωτογραφία και τότε η Λιζ την απείλησε ότι αν δεν στείλει αμέσως κι άλλες φωτογραφίες, θα έστελνε την τόπλες φωτογραφία της σε όλους όσοι έμεναν κοντά στο σπίτι της και στο σχολείο. Όσο οι κοπέλα έστελνε φωτογραφίες στη Λιζ, τόσο πιο απαιτητική και εκβιαστική γινόταν η «καλλιτέχνις». Έτσι την ανάγκασε να φωτογραφηθεί γυμνή και να κρατάει μια επιγραφή που έλεγε: «Φροντίζω τον ανάπηρο αδερφό μου, και τώρα αναγκάζομαι να ξεγυμνωθώ». Το κορίτσι κατέληξε να πει στη Λιζ ότι θα αυτοκτονήσει, αλλά η Λιζ συνέχισε να ζητάει φωτογραφίες. Τελικά, η 15χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εξαιτίας υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

Παράλληλα, η Λιζ εκβίαζε διαδικτυακά κι άλλα άτομα, όπως μια μαθήτρια την οποία ανάγκασε να καταναλώσει σκυλοτροφή, όντας γυμνή στο πάτωμα, ενώ βιντεοσκοπούσε τον εαυτό της. Αλλά η Λιζ δεν ήταν μια έφηβη κοπέλα. Στην πραγματικότητα, η «Λιζ» ήταν ο 29χρονος Μάθιου Φάλντερ, ένας απόφοιτος του Κέμπριτζ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 32 χρόνια κάθειρξη για 137 κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνονταν ο εκβιασμός, η ηδονοβλεψία, η ενθάρρυνση για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου και η κατοχή εικόνων παιδοφιλίας.
Παρόλο που ο Φάλντερ έκανε τόσο απαίσια πράγματα, αποτέλεσε ένα μικρό κομμάτι ενός κόσμου που είναι πολύ πιο σκοτεινός απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Η βρετανική αστυνομία ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον Φάλντερ από το FBI κατά τη διάρκεια έρευνας σε μια ιστοσελίδα που ονομάζεται «Hurt2theCore». Πρόκειται για την πιο γνωστή ιστοσελίδα του σκοτεινού ιστού, η οποία είχε χιλιάδες μέλη, εκατοντάδες από τα οποία συμμετείχαν ενεργά στο να μοιράζονται υλικά κακοποίησης.

Το διαδικτυακό μυστήριο πίσω από το Hurt2theCore ήταν ένας χρήστης που ονομαζόταν «Λουξ», ο οποίος έγινε γνωστός ως «βασιλιάς του Hurtcore». Όταν η αστυνομία τον εντόπισε τελικά το 2014, αποδείχθηκε ότι ήταν ο 22χρονος φοιτητής νανοτεχνολογίας Μάθιου Γκράχαμ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του πλήθος ιστοσελίδων τις οποίες έλεγχε από την κρεβατοκάμαρά του στο σπίτι των γονιών του, στη Μελβούρνη. 

Ο Γκράχαμ παραδέχτηκε ότι ενθάρρυνε έναν Ρώσο παιδόφιλο να απαγάγει, να βιάσει, να βασανίσει και να δολοφονήσει ένα πεντάχρονο κορίτσι. Επίσης, μοιράστηκε ένα βίντεο τόσο σκοτεινό, που πολλοί στο διαδίκτυο είχαν υποθέσει ότι ήταν ένας αστικός μύθος. Το βίντεο «Η καταστροφή της Ντέιζι» (Daisy’s destruction) έδειχνε ένα κορίτσι ηλικίας 18 μηνών, δεμένο ανάποδα από τα πόδια, το οποίο υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και βιασμούς από μια μασκοφόρο γυναίκα. Η ταινία πωλήθηκε σε παιδόφιλους στο Σκοτεινό Διαδίκτυο για 10.000 δολάρια. Το 2016, ο Γκράχαμ καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση. 

Πολλά από τα θύματα εξέφρασαν ανακούφιση ότι είχαν συλληφθεί και τιμωρηθεί οι δράστες, αλλά το συγκεκριμένο είδος σκληρότητας αφήνει μια ανεξίτηλη πνευματική ουλή. Σύμφωνα με τα λόγια ενός εκ των θυμάτων του Φάλντερ, «σκεφτόμουν τι μου συνέβη κάθε μέρα. Νομίζω ότι πάντα θα το σκέφτομαι».

Τα προβλήματα
Μπορεί οι ιστοσελίδες του Γκράχαμ να έκλεισαν, αλλά έχουν δημιουργηθεί νέοι ιστότοποι και τα παιδιά εξακολουθούν να εκβιάζονται.
Η Έιλιν Όρμσμπι, που ερεύνησε τις υποθέσεις για το βιβλίο της «The Darkest Web» (Το πιο Σκοτεινό Διαδίκτυο), εξηγεί ότι «το Σκοτεινό Διαδίκτυο προκαλεί προβλήματα στην επιβολή του νόμου επειδή δεν μπορούν να εντοπιστούν οι χρήστες του με τις κλασικές ηλεκτρονικές μεθόδους. 
Σε αντίθεση με άλλες σκοτεινές αγορές, όπως τα πυροβόλα όπλα και τα ναρκωτικά, τα περισσότερα παράνομα πορνό μοιράζονται μεταξύ των χρηστών δωρεάν, οπότε δεν υπάρχει κάποια χρηματική συναλλαγή, είτε κανονική είτε μέσω κρυπτονομίσματος, για να ακολουθήσουν οι αρχές».

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί 
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσει κάποιος τους διαδικτυακούς εκβιασμούς. Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται εγκαίρως και μπορεί να περιλαμβάνει:
την αγνόηση των ενοχλητικών μηνυμάτων,¿
τον αποκλεισμό του αποστολέα των απειλητικών/ενοχλητικών μηνυμάτων,¿
την προειδοποίηση του αποστολέα για τη λήψη νόμιμων μέτρων προστασίας,¿
την αναφορά των περιστατικών ή/και των μηνυμάτων στις αρμόδιες αρχές (π.χ. αστυνομία, υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος) και λήψη προληπτικών μέτρων, σε περίπτωση απειλών ή προσωπικής ζημίας.¿
 .topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: