Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Η μάχη για τα ακίνητα και η γραμμή άμυνας του κινήματος

«Κερδίζουμε χρόνο, αντιστεκόμαστε, είναι μια γραμμή άμυνας κι αναχαίτισης της μαζικής εκποίησης της λαϊκής περιουσίας, που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα». Κάπως έτσι, περιγράφει την κατάσταση το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Κάθε Τετάρτη, σε «σιδηρόφρακτα συμβολαιογραφικά γραφεία» η λαϊκή περιουσία τίθεται σε κίνδυνο, απροστάτευτη ή με πολύ ελλιπή προστασία, όπως φαίνεται. Και καθώς οι δανειστές πιέζουν και η κυβέρνηση υλοποιεί, το φαινόμενο των πλειστηριασμών, μιας μυστικής όπως αποδεικνύεται διαδικασίας, πρόκειται να ενταθεί.


Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει ξεκινήσει η νέα εποχή των πλειστηριασμών, που εκτελούνται πλέον μόνο ηλεκτρονικά. Κάθε Τετάρτη, περίπου 250-300 ακίνητα, ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί, η μάλλον, στην περίφημη (και μυστηριώδη) ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου έχουν πρόσβαση μόνο ο εντεταλμένος συμβολαιογράφος και όσοι έχουν καταθέσει προσφορά. Όπως φαίνεται από τις πρώτες εβδομάδες του νέου μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η κατάσταση, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των ακινήτων αλλά και τα ύψη των οφειλών, είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποστήριξε επανειλημμένα ότι «η πρώτη κατοικία και η λαϊκή περιουσία προστατεύονται», η πραγματικότητα λέει ότι ακόμα και η μόνη κατοικία οικογενειών, που δεν είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», κινδυνεύει. 

Αύριο για παράδειγμα, σύμφωνα με καταγγελίες της Λαϊκής Ενότητας, σε συμβολαιογραφικό γραφείο επί της οδού Καποδιστρίου 18 (πλ. Κάνιγγος) σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί -τουλάχιστον- τριών πρώτων κατοικιών
  • για χρέος 157.000 ευρώ, με τιμή προσφοράς 65.000 ευρώ,
  • για χρέος 155.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 183.000 ευρώ.
  • για χρέος 100.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 125.000 ευρώ.
Ενώ σύμφωνα με καταγγελία του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, η Eurobank ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί κατάστημα ενός χαμηλοσυνταξιούχου από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, που βαραίνεται με χρέη, λόγω κρίσης, μιας μικρομεσαίας επιχείρησης για την οποία υπέγραφε ως διαχειριστής, υποεκτιμώντας την αξία του στις 71.632 ευρώ. Καθώς και η μόνη του κατοικία είναι εγγύηση (και δεν προστατεύεται), ο Συντονισμός καταγγέλλει ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να αντιμετωπίσει τον ίδιο κίνδυνο και για το σπίτι του.

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που επιτυχώς κατάφερνε εδώ και χρόνια να ποστατεύει λαϊκές κατοικίες, πραγματοποιεί πλέον δράσεις και παρεμβάσεις στα συμβολαιογραφικά γραφεία, αντί για τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία (αφήνοντας φυσικά ακίνητα μεγαλοοφειλετών, όπως η βίλα του Ψυχάρη πρόσφατα, να πλειστηριαστούν κανονικά). Όπως καταγγέλλει το κίνημα και δείχνουν οι σχετικές φωτογραφίες, τα συμβολαιογραφεία, («μιας μικρής κλικας συμβολαιογράφων», τονίζουν) είναι πλέον σιδηρόφρακτα κτήρια, με δυνάμεις των ΜΑΤ να τα περιφρορούν, να μην αφήνουν κανέναν να περάσει και να βιαιοπραγούν κατά, τόσο των διαδηλωτών, όσο και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τις διαμαρτυρίες (όπως κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η ΕΦΕ).

Και φυσικά οι επιχειρούμενοι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν έχουν σταματήσει, όπως και η διαμάχη του κινήματος με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του, Γιώργο Ρούσκα, υπόδικο, όπως καταγγέλλουν, για το «Παραδικαστικό νο2». Τις τελευταίες εβδομάδες ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις για την ακύρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για παράδειγμα στο Μενίδι και την Χαλκίδα. Την Τετάρτη κι ενώ οι οφειλέτες που κινδύνεψαν είχαν επικοινωνήσει με το κίνημα, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένοι πλειστηριασμοί είχαν ανασταλεί την τελευταία μέρα πριν τη διενέργεια τους, ασχέτως των παρεμβάσεων που είχε ανακοινώσει το κίνημα και της ενημέρωσης που είχε κάνει. Φυσικά τίθεται το ερώτημα: Αν το κίνημα δεν υπήρχε και δεν ετοιμαζόταν να δράσει, θα είχαν όντως ανασταλεί;

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, ασκώντας πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Μολονότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αυτή που νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, πέρασε τηντροπολογία για το νέο «ιδιώνυμο», δηλαδή τη δυνατότητα ποινικής δίωξης κατά όποιου τους εμποδίζει (καταστολή που σύμφωνα με το ΠΑΜΕ ήδη εφαρμόζεται). Επίσης, κατήργησε την εντοπιότητα, δίνοντας τη δυνατότητα σε συμβολαιογράφους των Αθηνών να αναλαμβάνουν πλειστηριασμούς της επαρχίας, οι πιέσεις, κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζονται. Στόχος των δανειστών, που έχουν συνομολογήσει, όσο κι αν το αρνείται το ΥΠΟΙΚ, με την κυβέρνηση, είναι να πραγματοποιηθούν 130.000 πλειστηριασμοί μέχρι το 2021. Επομένως, το φαινόμενο πρόκειται να ενταθεί. Άλλωστε, από 1η Μαϊου του 2018, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται και για οφειλές άνω των 500 ευρώ στο Δημόσιο, ενώ επίσης, συμβολαιογράφοι όπως αυτοί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να σπάσουν την πολυμηνη αποχή τους από τις διαδικασίες.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τις νέες εξελίξεις, μιλήσαμε στο ραδιόφωνο του TPP με τον Ηλία Παπαδόπουλο, μέλος του κινήματος «Δεν Πληρώνω»,που πρωτοστατεί εδώ και 4,5 χρόνια στο ευρύτερο κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Για τις σοβαρές καταγγελίες που ακούγονται, όπως το ότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση με την εταιρεία που ανέλαβε την ηλεκτρονική πλατφόρμα, τις μικρές νίκες του κινήματος, την κάλυψη από τα ΜΜΕ, τις κινηματικές και νομικές ενέργειες, την στάση των αστυνομικών, τα επόμενα βήματα. Και τη «μάχη για τα ακίνητα», που κάθε εβδομάδα εντείνεται, αλλά ίσως είναι ακόμα στην αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: