Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ενοχλημένη η κυβέρνηση από το μπλόκο του ΚΑΣ σε γυρίσματα μίνι σειράς στο Σούνιο

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε να μην παραχωρήσει τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στο BBC για τα γυρίσματα της μίνι τηλεοπτικής σειράς «The Little Drummer Girl» σε σενάριο του Τζον Λε Καρέ και σκηνοθεσία του Παρκ Τσαν Γουκ («Oldboy», «Stoker», «Η Υπηρέτρια» κ.ά.).

Έντονα δυσαρεστημένοι με την απόφαση οι Νίκος Παπάς και Λευτέρης Κρέτσος. Τα γυρίσματα αναμενόταν να ξεκινήσουν στις 12 Απριλίου, ωστόσο το ΚΑΣ μπλόκαρε την απόφαση, θεωρώντας ότι η μεγάλη χρονική έκταση (η κινηματογράφηση θα γινόταν αυθημερόν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ), ο μεγάλος αριθμός προσώπων (ως και 120 άνθρωποι θα στέκονταν σε σημεία ελέγχοντας τη ροή των επισκεπτών και σταματώντας την για λίγο όταν χρειαζόταν) και ο βαρύς εξοπλισμός- δυσχεραίνουν υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου, μάλιστα σε μια περίοδο αιχμής κατά την οποία καταφτάνουν ως και 1.000 επισκέπτες.

Εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής που έκανε το αίτημα και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, είπε ότι θα υπάρξει ίσως κάποια ταλαιπωρία για τους επισκέπτες εκείνη την ημέρα, ωστόσο έχοντας εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις, συνήθως ο κόσμος έχει κατανόηση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η εταιρεία ήταν διατεθειμένη να πληρώσει το εισιτήριο της εισόδου σε όσους θα αποφάσιζαν να αποχωρήσουν και ότι με δικά της μέσα θα ενημέρωνε τους επαγγελματίες και τα ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι γυρίσματα για την ίδια παραγωγή θα γίνουν στην Ακρόπολη (το θέμα απασχόλησε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΑΣ), καθώς θα πραγματοποιηθούν βραδινές ώρες οπότε ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός, συνεπώς δεν θα υπήρχε θέμα ταλαιπωρίας των επισκεπτών.

Η «Μικρή Τυμπανίστρια» είναι ένα κατασκοπικό έργο του γνωστού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, με πρωταγωνιστές έναν Παλαιστίνιο τρομοκράτη, έναν κατάσκοπο των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και μια Αγγλίδα ηθοποιό διπλή πράκτορα. Η σειρά γυρίζεται για το BBC και η μεταφορά του μυθιστορήματος στη μικρή οθόνη γίνεται από τον διάσημο Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ (έχει κάνει, μεταξύ άλλων, τις ταινίες «Oldboy», «Stoker», «Η Υπηρέτρια», «Η εκδίκηση μιας κυρίας» ), με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ηθοποιούς Φλόρενς Πιού, Αλεξάντερ Σκάρσγκααρντ και Μάικλ Σάνον.

Το έργο εκτυλίσσεται και στην Ελλάδα, ενώ όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση, ήταν ο ο Παρκ Τσαν Γουκ που ζήτησε να γίνουν τα γυρίσματα στον χώρο του Σουνίου, καθώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της παραγωγής, ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης γνωρίζει πολύ καλά το Σούνιο, το οποίο έχει «την πιο ισχυρή εικόνα από οπουδήποτε αλλού».



Ενοχλημένοι οι Παππάς και Κρέτσος


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με την απόφαση του ΚΑΣ, καθώς την Τρίτη είχε κάνει λόγο για άνοιγμα της χώρας μας στον διεθνή κινηματογράφο.

Εξαιρετικά ενοχλημένος δήλωσε και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΚΑΣ υπονομεύει την προσπάθεια διαφήμισης της χώρας στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι η απόφαση του ΚΑΣ δείχνει πρόβλημα νοοτροπίας.


Πυρά κατά του ΚΑΣ και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου


Τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση του ΚΑΣ εξέφρασε και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τονίζοντας πως η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιεί και να προβάλει τα αξιοθέατα της μέσα από την οπτικοακουστική βιομηχανία. Τονίζουν πως έχουν ενθαρρύνει τους εκπροσώπους της εταιρείας να πραγματοποιήσουν παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την υποστήριξη του αιτήματός τους.
 thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: