Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Απετράπη μυστικό σχέδιο Γκιουλενιστών για εγκατάσταση στην Ελλάδα

Μυστικό σχέδιο για την εγκατάσταση Τούρκων Γκιουλενιστών στην Ελλάδα απέτρεψαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ''Καθημερινής'', οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν σχεδίαζαν να δημιουργήσουν υποδομές σε ελληνικό έδαφος για τη φιλοξενία μελών του κινήματος που διαφεύγουν από την Τουρκία.
Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, τρεις τουρκικής καταγωγής Αμερικανοί υπήκοοι, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου επιχείρησαν να μπουν στη χώρα αλλά εμποδίστηκαν από τις ελληνικές αρχές.
Τα τρία άτομα εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξή τους στην Αθήνα με εμπορική πτήση από τις ΗΠΑ. Για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν τους επετράπη η είσοδος στη χώρα και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω της ιδιαιτερότητάς της, την υπόθεση ανέλαβε να διαχειριστεί υπό άκρα μυστικότητα, μια μικρή ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων.
Οι τρεις ύποπτοι που εμφανίζονταν ως στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και επενδυτές στον τομέα του real estate έφτασαν στην Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας. Ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ακίνητα είτε για να παρέχουν φιλοξενία σε μετανάστες είτε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου και είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες διερευνητικές κινήσεις.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές ωστόσο, οι πραγματικές προθέσεις τους ήταν να δημιουργήσουν, κυρίως στην Αττική, υποδομές για τη στέγαση Τούρκων οπαδών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα.
Οι κεντρικές υπηρεσίες Ασφαλείας ενημέρωσαν για την επικείμενη άφιξη των τριών τουρκικής καταγωγής Αμερικάνων τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αερολιμένα Αθηνών. Ετσι, κατά την άφιξή τους στο «Ελ. Βενιζέλος» τους υποδέχτηκαν αστυνομικοί, που τους υπέβαλαν σε άτυπη ανάκριση.
Στους τρεις άνδρες, που παραδέχτηκαν ότι είναι γκιουλενιστές, απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ και την Τρίτη, επιβιβάστηκαν σε προγραμματισμένη πτήση της εταιρείας Emirates και προορισμό τη Νέα Υόρκη. Διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην υπόθεση είχαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, τον Ιούλιο του 2016, πάνω από 2.000 Τούρκοι, οι περισσότεροι οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τον Γκιουλέν «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος και έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές την έκδοσή του στην Τουρκία. 
Στις αρχές του χρόνου μάλιστα, είχε απειλήσει τις ΗΠΑ ότι θα σταματήσει να παράσχει συνδρομή σε θέματα τρομοκρατίας εάν δεν προχωρούσαν στην έκδοση του Γκιουλέν. «Έχουμε δώσει μέχρι στιγμής 12 τρομοκράτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εκείνες δεν μας παρέδωσαν τον έναν που εμείς θέλουμε, με δικαιολογίες από αέρα κοπανιστό» είχε πει στη διάρκεια σύσκεψης, τον Ιανουάριο, με τοπικούς αξιωματούχους στην Αγκυρα.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου γκιουλενιστών επί ελληνικού εδάφους θα αποτελούσε απειλή για τα εθνικά συμφέροντα, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τις σχέσεις Ελλάδα - Τουρκίας. 
 topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: