Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Ερντογάν κατά Μακρόν:Μην ζητήσετε βοήθεια όταν γεμίσει η Γαλλία τρομοκράτες

Σφοδρή επίθεση κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη Συρία. Την τακτική των απειλών συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο στη Βάρνα ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν. 

Αιτία η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, θέμα το είχε συζητηθεί μεταξύ άλλων στη Βάρνα με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Ερντογάν εξέφρασε την έκπληξη του για την αντίδραση του Παρισιού στο ζήτημα της Συρίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση «εντελώς λάθος» και προειδοποίησε ότι «η Γαλλία δεν θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας όταν γεμίσει τρομοκράτες» εξαιτίας της πολιτικής της.
Νωρίτερα είχε καταφερθεί εναντίον του Γάλλου προέδρου και ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεκίρ Μποζντάγ.
Χθες, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενώ σύμφωνα με Κούρδο αξιωματούχο, υποσχέθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης, να στείλει στρατεύματα στο Μανμπίτζ της Συρίας για να στηρίξουν τον κουρδοαραβικό συνασπισμό.
Από την πλευρά της, πάντως, η Γαλλία, μέσω πηγής της προεδρίας, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν αποτελούν μέρος των ενεργειών του διεθνή συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.
Toν περασμένο Ιανουάριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε πει απευθυνόμενος στον Ερντογάν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωση που εξόργισε τον πρόεδρο της Τουρκίας. 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά σε απειλητικούς τόνους και για την οικονομία τονίζοντας ότι η Τουρκία θα επιτύχει υψηλή οικονομική ανάπτυξη το 2018 και θα κρατήσει την πόρτα «ορθάνοιχτη» για τους διεθνείς επενδυτές. «Έχω κακά νέα γι' αυτούς που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις ισοτιμίες σαν μπαμπούλα για να τρομάξει ο λαός μας», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP. «Για μια ακόμη φορά η Τουρκία θα χαλάσει τα παιγνίδια που παίζονται εναντίον της με την υψηλή ανάπτυξη που θα επιτύχει το 2018».
 .thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: